Psykoanalys i Argentina 3


PsykoterapiMässan i Stockholm Dag 1 tisdagen den 4 oktober 2022

I denna dokumentär från 2017 tecknar regissören (likt en Sherlock Holmes) genom intervjuer och tillbakablickar bilden av den legendariske argentinske psykiatrikern, psykoanalytikern och socialpsykologen Enrique Pichon Rivière (1907-1977). Han var en sannskyldig kulturell gränsöverskridare (guaraníkultur, psykoanalys, konst, fotboll, tango, journalist etc.) i det Argentina, som från 1940-talet och framåt kom att utvecklas till ett av världens psykoanalytikertätaste länder (och där Pichon Rivière var en av initiativtagarna och någon att fortfarande nästan obligatoriskt hänvisa till inom psykoanalytiska kretsar i Sydamerika).

Presentatör: Sören Lander, leg. psykolog, leg. psykoterapeut med gruppanalytisk inriktning. Han är idag pensionär, men fortfarande delvis verksam inom primärvård och företagshälsovård förutom att han sedan ca tjugo år tillbaka översätter spanskspråkig (främst argentinsk psykologisk litteratur). Han har även varit svensk representant på några kongresser om den argentinska (pichonianska) varianten av socialpsykologi i Sydeuropa och Sydamerika.

Filmvisningen delas upp i två pass – 1 D och 2 D. En kort inledande bakgrund till Pichon Rivière ges innan dokumentären visas. Efter filmen finns visst utrymme för diskussion och frågor.

11:10 – 12:10

Pass 1D – Del 1: ”El Francesito, en (o)möjlig dokumentärfilm om Enrique Pichon Rivière” i regi av Miguel Kohan

12:20 – 13:20

Pass 2D – Del 2 fortsättning: ”El Francesito, en (o)möjlig dokumentärfilm om Enrique Pichon Rivière” i regi av Miguel Kohan


Bild: detalj ur Marika Holms Landskap, olja på duk 160×190 cm från 2004. Se hela målningen här.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Psykoanalys i Argentina

 • Sören Lander

  Tyvärr blev det aldrig något framförande på Psykoterapimässan på grund av sjukdom. Jag hoppas dock att det ska öppna sig möjligheter att kunna visa filmen via något annat forum.
  mvh
  Sören Lander

 • Pernilla Wiechel

  Inslaget av Sören Leander på Psykoterapimässan ställdes in på grund av sjukdom. Finns det möjlighet att få ta del av materialet på annat sätt? Jag är journalist och skriver bland annat för Kulturbloggen – och skulle gärna föra vidare vad som sker i Argentina och synen på psykoterapi där.

  • Sören Lander

   Hej Pernilla!
   Mitt efternamn är Lander, inte Leander. Jo, visst kan du få ta del av materialet. Frågan är hur pass mycket du önskar. Och vad gäller inslaget på Psykoterapimässan – förhoppningsvis kan filmen och med introduktion/diskussion få plats framöver i något evenemang … antingen i Stockholm (Inger Larsson i Psykoterapistiftelsen är en person jag pratat med om den möjligheten, men ännu finns inget bestämt) och/eller i Göteborg 2023 alternativt 2024 (via Göteborgs Psykoterapi institut). Vill du ha kontakt med mig så kan du nå mig på emailadressen bleger.fanny@telia.com

   Jag har även en websida: http://www.pichon.se

   mvh
   Sören Lander