Psykoterapi i primärvård granskas

Kvalité, utbud och tillgänglighet av psykoterapi i primärvården kommer att undersökas under hösten. Det är RPC:s styrelse som beslutat att låta uppdraget utföras av Arbetsgruppen för psykoterapi i offentlig vård.

Kartläggningen är en viktig del av vårt arbete för psykoterapi i offentlig vård säger Ulla Hansjons-Gustafsson, medlem i arbetsgruppen.

Kartläggningen som nu är på planeringsstadiet avser att innefatta aktuellt utbud av terapiformer/metoder inom primärvården, vilken utbildningsnivå behandlarna har, i vilken utsträckning terapierna utförs av legitimerade psykoterapeuter, om det finns någon tidsbegränsning i kontakten och hur det ser ut med väntetider.

Slutligen restes också frågan om det inom primärvården finns en tydlig definition av psykoterapi som särskiljer denna verksamhet från andra typer av kontakter så som “stödjande samtal” eller “samtalskonatkt.”

RPC skriver på sin hemsida att man arbetar för en bred psykoterapeutisk mångfald och anser att psykoterapi i offentlig vård ska vara en egen specialitet.

3 reaktion på “Psykoterapi i primärvård granskas

 1. Mona Öberg Bakhshipoor

  Hej!

  Jag skulle vilja komma i kontakt med er angående er granskning av psykoterapi i primärvården. Jag och en klasskamerat som studerar till steg 1 har tänkt skriva en uppsats om ämnet och därför skulle det vara av ytterst intresse för oss att komma i kontakt med er. Vi är mest intresserade av hur lång ni har kommit i granskningen och om ni redan har hittat någon som avviker.

  Jag vore ytterst tacksam om ni hörde av er till mig på 0735540161.
  Vänligen

  Mona Öberg Bakhshipoor

  Svara
 2. Pingback: Ojämn tillgång till psykoterapi i primärvården | RPC:s arbetsgrupp för psykoterapi i offentlig vård

 3. Pingback: Så fungerar offentligt finansierad psykoterapi i Finland och Tyskland | RPC:s arbetsgrupp för psykoterapi i offentlig vård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *